”Livet är för kort för att inte sjunga jazz!”

 

I ett samtal med en vän som stod i valet och kvalet om vilken inriktning hon skulle välja i sitt fortsatta yrkesliv, frågade jag vad som verkligen är roligt. Vad hon brinner för. Ögonen börjar glöda och hon lyfter händerna: ”Men Anna det är ju jazz! Livet är för kort för att inte sjunga jazz!”

Nu kanske jazzsångerska inte är den lättaste businessen att slå sig på. Hon behöver kombinera det med annat och det är helt ok. Men nu har hon återupptagit sången, arrangerar event tillsammans med mig och andra vänner där hon framträder och är jazzsångerska.

Jag har alltid älskat tanken på att det är möjligt att expandera.  Tillför mer i ditt liv av det du verkligen älskar och drömmer om. Men tiden då, undrar någon. Hur ska man hinna med ett heltidsjobb, familj och alla åtaganden? I många år drev jag en enskild firma vid sidan av jobb som i sig krävde mer än heltid. För det gav mig energi och skapade ekonomi till att göra det jag älskade mest – att dansa. Numera driver jag ett företag på heltid, dansen finns med som en del av verksamheten men jag har också kombinerat med andra verksamheter. Expanderat.

Visst kan du finna tiden att göra det du älskar! Är du beredd att avstå en tv-kväll per vecka? Kan helgens fika med väninnan förläggas till att ni tillsammans går en kurs i webbdesign? Kan du byta cykel till instruktörens där framme på spinningpasset? Börja i liten skala, deklarera som inkomst av hobbyverksamhet i början för att sedan starta en enskild firma. Det är en stark symbol för att du gör något på riktigt, att du tar betalt, för kassabok och bokför. Det stimulerar drivkraften att växa. Att expandera.

Jag möter många som kommenterar mitt yrkesliv – som innehåller så mycket av det jag älskar – att de också skulle vilja göra det samma. Men som suckande säger att de ju inte kan bara säga upp sig och riskera hela sin familjs ekonomi för sin dröm. Det är sannolikt ofta klokt att inte kasta sig huvudstupa och ta för stora risker. Men igen: tänk expandera. För in element i ditt liv som symboliserar din dröm.

Är ditt hemliga mål att flytta till Gotland och driva bageri på somrarna – börja baka ikväll! I morgon går du till jobbet som vanligt, bjuder kollegorna på hembakt och lyser av en ny glöd som bara du och jag vet betyder att om ett par år möts vi på ön.

 

Anna Forsberg